Emet Terk Ediliyor? - Ercan Kolku

Emet Terk Ediliyor?


Hani Salı günleri de olmasa, nerede yaşar bu 11 bin nüfus diye insanın arayası geliyor. Genelde caddeler boş, kahveler boş. Namaz vakitlerinin ardından çay ocaklarında aynı tipler çaylarını içiyor ve yine terk edilmiş bir ilçe görüntüsü...
    "Abi, millet TOKİ Evlerine, Yeşilevlere vs. taşınıyor. Çarşı uzak. Akşamları, millet çıkmıyor" diyor birileri...
 Birileri ise; "Millette para yok kardeşim, çarşıya çıkmak demek masraf demek. Adam maaşı aldı mı, kredi kartı, ev taksiti derken, paralar suyunu çekiyor. EV alışverişlerini 15-20 gün idare edecek her b.ku satar büyük marketlere veriyor. Çarşıya çıksa çay içecek, eşek değil ya, bir de yanındakine söyleyecek, masraf..!"
    Gerçekten de öyle mi acaba ?Her ay başı maaşların yüzde 80’ini 3-5 büyük marketmi paylaşıyor?
    Öyle tabi dedi Emekli Ahmet ağa;” Tenceremi lazım Afyonluya gerek yok,şoko101 de var… Manavdan domatese gerek yok ki Ali hocaya uğra, Oha101 de var… Bakkal teslim,Duman ,Deve  havaya dolaşma,  kime sorarak her geçen gün kapanış saatlerini uzatan! İlçe ekonomi imha ekibi büyük marketlerde var. Halısı, terliği,ekmeği, peçetesi,lambası, prizi ne ararsan var. Konuşturmayın beni. Prezervatifmi lazım,ne gerek var Eczaneye, hoop giriver bimoşoka…”
İnsanlar bir çayın hesabını yapar durumdalar mıdır ? Tabii havaların soğuması  ile kapalı mekanlarda çay kahve içilecek. İçilekte kahvelerde boş. Peki bu esnaf nasıl iş döndürüyor ? Sen, ben, bizim oğlandan oluşan toplulukla kime ne satacaksın ? "Esnaflık öldü " diyor birileri ve devam ediyor; "Esnaflık eskidenmiş. Şimdi işsizlik terkedenlerle azalıyor Emet’te belki ama taşeron yaşamlarla, hayat da bitti. Geçim derdi, had safhada..!"
    İyi de ekonomik verilerde hızla büyüyoruz. Neresi çok önemli anlayamasakta! Ülke hızla kalkınıyor. Türk parası değerleniyor. Çaycı Memo cevap veriyor;"Değerli tabii meret yav... Hani nerde ? Bulabilene aşkolsun. Para bulunmayınca tabii değerleniyor." 
Ülkenin gidişatının nasıl olduğunu kahve muhabbetlerinden anlayıverirsiniz. Her insan bir hayatsa, herkesin yaşamında ortak paydada huzur ve rahat varsa, toplam fayda maksimumdur.
 "Bunu bulamayanlar da var, buna da şükür"cüler, Hükümet eleştirmekten çekinip, tasarrufa yönlenmek gerektiğini savunurlar. "Müsrif olma, teknolojiden o kadar yararlanma, elektrikte tasarruf et, erken yat, erken kalk, suya dikkat. Paran yoksa binmeyiver, yoksa yemeyiver, içmeyiver. vs vs..."
    Yahu bizler hükümetleri yaşamlarımızı kolaylaştırsınlar, hayat yaşam standartlarımızı yükseltsinler diye göreve getirmiyor muyuz ? Tamam, müsriflikte hemfikiriz de, temel ihtiyaçlarda bile zorlanmalar varsa, "Buna da şükür " demek, "Rabbim, başımızdan bunları eksik etmesin demekle eşdeğer değil midir ? EYT de hak arayan halkın yanında olmak, açlık sınırlarının üzerinde asgari ücret talep etmek,  en düşük emekli parasının asgari ücrete eşit olmasını savunup istemek vatan hainliği ise bilinizki bende AZ VATAN HAİNİ DEĞİLİM!

    Hayır arkadaş..! Mademki kapitalist bir düzende yaşıyoruz. Mademki her şeyin ölçütü maddiyat, o halde siyaseti de maddiyatla ölçeceğiz. Bize ne verebiliyorlar ? . Emekliye yüzde kaç, memura yüzde kaç,asgari ücretliye kaç verecekler... Verirsek ekonomik denge bozulur. Bozmayacaksın arkadaş, senin işin o. Kaynak yaratacaksın,mazeret üretmeyeceksin.Yapamıyorsan, bırakacaksın,yapabilecek olanlara yol açacaksın.
İktisat fakültesi mezunuyum.:Geçen seneye göre elektriğe gelen yüzde 80, Doğalgaza gelen yüzde 90 zama rağmen enflasyonun nasıl yüzde 8.8 olarak ayarlanabileceğini  okutmadılar bize!!! İşletilmeyeyim diye, İşletmeden yüksek lisans yaptım hala bakanın çok önemli  paylaşımlarında nereleri işaret ettiğini ve nasıl işletmeye çalıştığını anlayamadım!
    İnsanca yaşam, adaletlice paylaşım, halkça kalkınma için bu Hükümet başarısızdır. Hastaneler çok iyiymiş. İtirazımız yok. Emete henüz ulaşamasakta yollar süper. Sağlıkta ilerledik, hemfikiriz. Ama kardeşim insanları hasta etmeden ekonomik politikalar üretin, yaşam standartlarını yükseltin, o yüksek dediğiniz sağlık giderleri hızla düşüverir. Vatandaşlar o kadar hasta olmaz. "
Vatandaşın Hakkını verin, yoksa bu halk hakkınızdan gelecek.
    Enflasyon var denilen Emet ile şimdiki Emet arasında dağlar kadar fark var. Emet ekonomik anlamda en zor günlerini yaşıyor. Esnaf bunalımda. Para dönmüyor. Ahbaba çay söylemek en büyük lüks olmuş.Çalışan emekli aybaşlarını değil, haftayı çıkaramıyor ! Kredili yaşamlar ile gelecekler ipotek olmuş, tabii hayaller de. Popülist söylemler eskisi kadar rağbet görmüyor. İş vatandaşın cebini geçti gırtlağına dayandı. Nefes alamıyor. Emet terkediliyor. Emet ıssız, Emet’te esnaf bitti, Emet'te ekonomi bitti.
USTA pilimiz bitti. Getir bizim hesabı da, ödeşelim !
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Osman | 11 Aralık 2019 13:35

    AH BU CHP EMET IDE BITIRDI

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara