Emet Termal Tesislerinde Son Durum Nedir? - Ercan Kolku

Emet Termal Tesislerinde Son Durum Nedir?


EMET TERMAL TESİSLER İHALESİNDE FİRMANIN AÇTIĞI  2. İPTAL DAVASINIDA EMET BELEDİYESİ KAZANDI

    Emet belediyesince yapılan  termal tesisler ihalesi yaşanan teminat krizi nedeniyle açmaza girmişti.
     Özetle ihaleyi kazanan firma, yıllık kira bedeli üzerinden 1 yılllık teminat yatırması gerektiğini savunmuş,belediye ise 20 yıl kiraya verilen tesislerin kesin teminatının 20 yılık kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerektiğini belirtmişti. 
    Rakamlar arası farksa afakiydi. Firma 145 bin tl kesin teminat yatırması gerektiğini belirtirken,belediye  2.894.499 tl yatırması gerektiğini  belirtiyordu. İhalede ise tesisler aylık 201 bin tl’ye kiralanmıştı.(Artı Kdv)


    İhaleyi kazanan firmanın  Kütahya İdare mahkemesine açtığı  Yürütmeyi durdurma davası,mahkemenin 2021/ 721 sayılı kararı ile reddedilmişti. Üstelik yürütmeyi durdurma talebi itiraz yolu kapalı olmak üzere reddedilmişti. Yürütmeyi durdurma davası   ihale sürecinin iptal olmaması, ve teminatı yakılmaması adına firmaca açılmıştı.

        FİRMA BU DEFA İHALENİN İPTALİ  DAVASI AÇTI

    Yürütmeyi durdurma  talebi reddedilen firma bu defa ihalenin iptali için dava açmıştı. İhalenin bir süre gecikmesinin nedenide bu.
    Kütahya İdari mahkemesine açılan dava ile  firma, söz konusu ihalenin kesin teminat tutarı için talep edilen  miktarın ihale şartnamesine ve kanuna aykırı olduğu için iptalini istemişti.

        BELEDİYE SAVUNMASINDA NE DEDİ?

    Emet belediyesi  mahkemeye sunduğu savunmada  ihale için belirlenen geçici teminatın 20 yıl üzerinden hesaplanarak  tüm ihaleye katılan firmalardan 432.000 tl geçici teminat talep edildiğini, ihaleyi kazanan firmanında bu doğrultuda ücreti yatırmasına rağmen kesin teminatın yılık kira bedeli üzerinden yatırmak istemesinin  hakkaniyet ve hukukla bağdaşmayacağını belirtti.
    Savunmada  201 bin tl aylık kira bedeli ile kiralanan bir işyeri için  bir aylık kira bedeli bile olmayan 145 bin tl k kesin  teminat almanın  gerek yasal mevzuat,gerekse  mantıken mümkün olmadığını,talebin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu savunmuştu.

    MAHKEME  İPTAL DAVASINDA NEYE KARAR VERDİ?

    Kütahya idare mahkemesi 2021/ 721 esas no, ve 2021/716 sayılı kararı ile belediyeyi bir kez daha haklı bularak  firmanın ihale iptal talebini  15 gün içersinde Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere  reddetti.
    Mahkeme, firmanın 20 yıl üzerinden geçici teminat talebini kabulle ihaleye katıldığını, dolayısı ile kesin  teminat tutarı için 1 yıllık kira bedelinin ihale bedeli kabul edilmesi gerektiğinin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı,nitekim kiralama şartnamesinde de  bu sonucu doğuracak bir düzenlemenin  yer almadığının görüldüğünü belirtti.  Mahkeme kararı 21.10.2021

    Firma   mahkeme kararının kendine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Danıştaya başvurabilir. Süreç işleyebilir. Ama Emet halkımızı ilgilendiren bu süreç yeniden ihale sürecini geciktirir mi?

BAŞKAN DOĞAN EN KISA SÜREDE YENİ İHALE YAPILACAK

    Yaşanan teminat krizi,ihale iptali üzerine yeniden ihale sürecini sorduğumuz Emet belediye başkanı Hüseyin Doğan, her şeyden  önce kendilerinin de sürecin biran önce çözüme kavuşmasını arzuladıkların ve bunun için  çalışıldığını ifade ederek Kanunların öngördüğü şekilde ihale sürenci devamla, en kısa sürede ihalenin yenileneceğini belirtti.
    Başkan Doğan,  Belediye olarak hiçbir yatırımcıya zorluk çıkarmak gibi bir düşüncelerinin asla  olmadığı ve olamayacağını vurguladığı açıklamasında Kanunların öngördüğü şekilde  Emet halkının belediyesinin hakları doğrultusunda hareket edildiğini belirtti.
    Açılan 2 davadada mahkemenin belediyeyi haklı bulduğunu belirten başkan Doğan, 15-20 günlük süre içerisinde yeni ihale şartnamesinin hazırlanma,resmi gazetede yayımı gibi sürecin tamamlanacağını sözlerine ekledi.

            20 YILA KİM ÖLE KİM KALA!
            
    Daha önce bu konu ile ilgili makalelerimizde de belirttiğimiz üzere kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Ne ilçeye yatırım amacı ile gelen firmaların,nede  tüm Emet halkının olan Emet belediyesinin.Ama kanunlarıda bir yana bırakarak, hatır gönülle, iyi niyetle iş yapamayız.
    20 yıllık bir ihalede ne şuan ki yöneticilerin 20 yıl belediyede kalmaları,nede tesisleri alan firma yöneticilerinin 20 yıl  şirkette bulunacakları kesin değildir. Kesin olan bir şey varsa,tesislerin asıl sahibi  Emet halkının mağdur olmaması için temkinli gitmekte fayda olduğudur. 
    Aslında süreç o kadarda yavaş işlemiyor. Yeniden ihaleye çıkmanın gecikmesi İhale davalık olduğu için.  Bakınız Kütahya idare mahkemesi 27/09/2021 de ilk kararını verdi.  2. mahkeme karar tarihi ise 21.10.2021.. Belediyeye tebliği ise   Kasımın ilk haftası… Şimdi Kasımın 16 sındayız.Ve başkan 15-20 gün içinde yeniden ihale diyor.
     Firma hakkını aramaya devam edecektir. Yanan teminatın  verilmesi, ihalelere  belirli bir süre daha girememe gibi yaptırımlar karşısında hak aramak kadar doğal bir şey yok.Belediyemiz ise  kazandığı 2 davanın ardından ihale sürecini hızlandırmalıdır ki bu konudada gerekli açıklamalar yapılmakta olup,önemli olanlar budur.
    Bizler ise gelinen süreçte  tesislerin biran önce yeniden ihaleye çıkarılarak başta  tesislerde çalışan ve işsiz kalan  işçilerimizin,  kapalı olması nedeniyle otele gelen turistler olmaması nedeniyle esnaflarımızın  mağduriyetlerinin   giderilmesini  talep ediyoruz. 

    Öngörüm ve temennim, ihale yayımı,yapımı, itiraz süresi, devri gibi  sürecin yıl sonuna  kadar tamamlanarak 2022’te Emet termal tesislerinin  yeni sahibi ile hizmete girmesidir…
    
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara