Emet'i Hep birlikte Çöplüğede Çevirebliriz,Gül Bhaçesinede - Ercan Kolku

Emet'i Hep birlikte Çöplüğede Çevirebliriz,Gül Bhaçesinede


Emet belediyesi ilçemizde farkındalık yaratmak adına bir temizlik kampanyası başlattı. 
    EMET’teyiz, EMET temiz sloganı ile başlatılan kampanyadan amaçlarının toplumda temizlik bilincini aşılamak ve  temiz çevre anlayışını yerleştirmek olduğunu belirten belediye    başkanı Hüseyin Doğan  kampanya başlangıcını bizzat kendi yaptı.
    Bilindiği üzere çöp işinin özelleşmesi ile sadece Emet belediyesi değil, Kütahya merkez ve tüm ilçelerinde çöp sorunu yaşanmaya başlanmıştı. Yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan aksaklıklar,  fazla  alınan ücretler, alınan paralar karşı enerji üretim tesisleri kurulmaması vs derken  çöpümüzde çöp olup gitmiş, arada  paraları alanlar almış,borçları bize kalmıştı. İşsiz kalan gençlerimizde bonus olarak kaldı.
    Başkan Mustafa Koca, yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmeme,  ayrıştırma yapmadan toplama,fazla fatura kesme gibi,olaylarla mahkemelik olmuştu. Kükab  Emet belediyesine kızarken, 1 yıl sonra hak vermiş,firmaya yüklü ceza kesmişti. Kesmiştide gene bizden fazla aldılar dediğimiz parayı bize vermemişlerdi.Ondan sonra yok belediye borcunu ödemiyor, yok çöp alınmayacak vs derken çileyi çeken Emet halkı olmuştu. Haraç keser gibi belediye gelirleri  iş yapmadan,ihaleyi alan firmaya gidiyordu.
    Şükür bu süreç bitti. Başkan Hüseyin Doğan’ın bizce bu konuda en büyük şansı, ihalenin fes olmasıdır. Arada birileri para kazanırken, memlekette 1 araba ile akşama kadar   iş gösterisi yapanlar aradan çıktı.Şuan   hızlı bir şekilde  yapılaşma sürerken, başkan Doğan, ara firma beslemek zorund aklamayacak. Paraları çöp edne firmalar yerine  bu paralarla halka temizlik hizmeti verme adına  malzeme ve araç,gereç alacak.
    Emet belediyemiz bu konuda kendi ekibini kurma, araç ve malzeme eksikliklerini giderme çalışmalarını yürütüyor.  Kükab  sebebiyle  başka alanda kullanılmak üzere  değişime giden çöp arabaları tekrar dizayn ediliyor. Yeni çöp konteynırları   alınarak şehre monte edilecek. Alt yapı çalışmaları tamamlanıp,üst yapı çalışmalarına geçildiğinde ise özellikle merkezde bazı noktalarda yeraltı çöp konteynırı çalışmalarıda yapılıyor.Ama hepsi birbirine bağlı ve zamana ihtiyacı olan işler.
    Bu süreç devam ederkende başkan Doğan, hem halkın mağdur edilmemesi, hemde toplumda temizlik bilincini oluşturma adına  bir kampanya başlattı. İlçede mahalle mahalle sokak  sokak, her yere girmeye çalışılıyor.
     Temizlik sadece belediyelerin değil,hepimizin ortak görevidir. Toplu yaşamın kuralları gereği, bizlerinde vatandaşlık görevlerini yerine getirmemiz gerekir.   Aslında yazması bile ayıp olan, yerlere çöp atmama,tükürmeme, çöplerimizi mahalle halkımızın rahatsız olmaması için çöp kutularına atıp,ağzını kapatmak gibi basit bireysel görevlerimizi yerine getirerek, daha temiz bir ilçe özlemimize katkıda bulunabiliriz.
     Ağaç kovuklarını ve   köklerinin bulunduğu toprağı kültablası gibi kullanma, çöpleri konteynıra atmaya üşenip,yanlarına koyma, apartmanlarda çöp poşetlerini aşağıya atmak… Kendimizi temiz tutma adına halı altına  çöpleri süpürme gibi,   çöpümüzü kirimizi yan  komşuya iletip bırakmak… Vesaire vesaire..
Önce çevre bilinci, ve toplumun bize geçen haklarını gaspımızı sorgulamalıyız. Yoksa, başkan Doğan dahil, hergün  memuruyla işçisi ile temizliğe çıksak,  zihniyet değişmedikçe,  boşa çalı süpürgesi  sallarız.
     Müslümanız Elhamdülillah… Kul hakkı sadece maddi anlamda geçmiyor bunu hepimiz biliyoruz. İçinde bulunduğumuz topluma zarar verici davranışlar, başkalarının özgürlük ve yaşamını tehdit eden yaşayış tarzı, en basitinden, ilçeye ikametimizi taşımayarak, 11 binden  fazla Emetlinin hakkını üzerimize almak… 
     İnce işler… Ve çok iyi düşünülmesi lazım…İslamiyet sadece namaz kılıp,oruç  tutmakla bitmiyor. Ve yaradan  herşeyden önce Kul hakkıyla huzuruma gelmeyin diyor… Kul hakkı deyincede, nelere dikkat etmemiz gerektiğini,   bireysel  örnek Müslüman olma, topluma saygı,ortak hak ve hukuklarımızı korumak adına  görevlerimiz ve dinimizin olmazsa olmazı, maddi manevi temizlik için  şöyle durup biraz düşünmemiz lazım.
    

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas