EMETİN BİR YANI SİT, DİĞER YANİ ASİT! - Ercan Kolku

EMETİN BİR YANI SİT, DİĞER YANİ ASİT!


Ne yazalım!

Yıllardır  fabrikamız nimet ama, sürekli son teknoloji kullanılarka ilçemizde tarım v ehayvancılığa vurması önlesin yazmadıkmı?

Halk kanserden ölüyor.  Kanserden ölenlerin listelerini yazmaya kalksak çarşaf çarşaf ek gazete çıkarmamız lazım yazmadık mı?

İşçiyle problemimiz olduğu için mi servislere karşı çıktık? Bakın dumanı zehiri bize, hepberaber ilçemizi büyütmek gelişmek için ellele verelim çalışalım,kaçmayalım diye yazmadıkmı?

Baraj sızıntıları, çaya boşaltılan tankerleri zamanından haber yapıp uyarmadıkmı?

Bizler bilmiyormuyuz, o tankların Ankarada  ihale edilirken su tankı diye yapılıp,işletmenin daha sonra vanasından çivisine değiştirmeye bir dünya para harcadığını?

Bizler bilmiyormuyuz,ne kadar nötrilize edilsede o asitin mutlaka ama mutlaka bir yerlere zarar vereceğini…

O yüzden makalelerimizde defalarca sülfirik asit fb. Karşı olduğumuzu yazmadıkmı?( Sit olunca dokunulamıyor.( Emetbor işletme alanınıda sit ilan edelim, yapılmasın sülfirik,mülfirik ne dersiniz?)

Şimdi sadece şunu yazalım…

Bu tankların en son ne zaman bakımları yapıldı? Kaza sonrası işçilerin müdahelesinde işçi sağlığı ne derece gözetlendi? Akan su nereye gidiyor? Soluduğumuz asit bizlere hiçmi zarar vermedi? Yetkililer çıkıp Emet halkından özür dileyecekler mi?

 Yetermi?

 

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEMEK DAHA BÜYÜK KRİZDİR

 

                Asit tankı kazası hepimizi bunalttı. Üstüne aynı gün tekeri yanarak tehlike arzeden asit tankeri olayıda eklenince haberlerde karıştı.

                Kütahya merkezden asit tankı patlamış,yangın devam ediyormuş istihbaratlarını bertaraf ederken anlattık;” Yok kardeşim asit tankı patladı,hani su borusu patlaması gibi… Yanan asit tırının tekeri,o başka “

                Şimdi olayın meydana gelmesinden saatler sonra havadan ağır olan sülfirikasit şehre çökünce halk şaşkınlık yaşadı…Her yerde bir koku… Telefonlarımız susmak  bilmedi…Bir yandan doğru bilgilere uğraşmak için mücadele ederken,diğer yandan bizleri arayarak bilgi almaya çalışan vatandaşlarımıza yetişmeye çalıştık.

                İlçenin etkili yetklileri toplanmış;” Hımmm bişey yok…Tehlike yok… Dumanda dağılır2 saate,kokuda … “ diye kendi aralarında birbirlerini rahatlatmış ama kamuoyunu düşünen yok…

                Çıkıp bir yetkili;” evet, bir asit tankı kazası yaşanmıştır. Yaklaşık 1000 ton asit fabrika içine akmıştır. Gerekli tedbirler alınıp,asiti nötrilize etme çalışmaları devam etmektedir. Şehre inen koku asitin havadan ağır olduğu için,çukur yerlere inmesindendir. Uzmanlarc gaz ölçümleri yapılmıştır,hayati etkisi yoktur. Camınızı kapınızı birkaç saat kapatın. Mümüknü oldukça dışarı çıkmayın.Astım ve Koah hastalarını asla dışarı çıkmasın. Paniğe gerek yok,birkaç saate  düzelecek” babındna bir açıklam yapsalardı başımıza asit yağarken yüreğimize su serpmiş olurlardı… Diyor  halk…

                Bizlerde basın olarak halkı paniğe sevk etmeden doğru bilgilere ulaşmaya çalıştık. Farkında değiller,etkili yetkililerin arkalarında önünde dolaştık.Girmek yasak dedikleri  yerlere gittik,bilgi yasak denilen yerlerden bilgilerimizi aldık… Ne yani tavşan kaç tazı tutmu oynadık?

                Geçelim bu işleri. Bir kriz anında krizi yönetmenin ilk adımı kamuoyunu doğru ve hızlı bir şekilde bilgilendirmektir…Orman yangınında “Allahını seven kazmasını küreğini kapsın gelsin “ diyorsak böyle bir durumda da “Allahını seven,kaçsın, birkaç saat kapalı kalın,asite maruz kalmayın “ denilebilmeli…

                Bu krizde idarecilerimiz  kamuoyunu aydınlatma ve panikten uzaklaştırma gibi konularda  sıfırı almıştır…

 

YOK ARTIK! İŞÇİYE SORUŞTURMAMI?

                Emetbor işletmemizdeki asit tankı kazası sonrası fotoğraf ve video çeken ,sosyal medyada paylaşan,basına veren personeller için soruşturma açılacakmış.Güvenlik kameralarından inceleniyormuş…

                Yok artık… Biz buna asla ihtimal vermiyoruz.

                Eminiz işletme müdürlüğümüz bu tankların en son ne zaman bakımları yapıldı,periyiodik kontrol cetvelleri düzgünmü? Gibi teknik konularda mühendis ve sorumlu müdürlere soruşturma açacaktır.

                Yoksa basında yer alan resimlerin hepsini işletmeye girmek yasak olmasın a rağmen sağdan soldan girerek biz basın mensupları çektik. Varsa  itirazı olan buyursun…

 

                               YENİ YOLA ŞİMDİDE GÖRÜNMEZ ASFALT!

 

                Emet tavşanlı yolunda  yaptığımız ve  yapılıpta kullanılamadığı için guinnes rekorlar kitabına girecek olan 7.9 km yolumuz hala kapalı…Malum Chp Kütahya Milletvekili Dr. Fazıl Kasap’ın soru önergesi üzerine yolda  heyelana bağlı çalışmalarda son rutüşlar ve asfalt yenileme amacıyla kapatıldığı, bayram öncesi açılacağı ifade edildi.

                Gelinen teknolojide görünmez asfalt atıldıysa haberimiz yok ama bunun dışında yolda ne çalışma var,nede çalışmak için bir imare…

                İşin Türkçesi ödenek bittiği, ekonomik ulusal kriz vb derken yapılan bir şey yok. Yokta  50 metre kadar yapılmayan çalışma için 8 km lik yol kapalı kalmaya devam ediyor…

                Yol sorunumuza dikkat çekmek için yol kapatmak,barikat kurmaktan bahsederken,Emette eylem türüde değişecek galiba… Gidip bu yolu trafiğe kapatan barikatları kaldırarak eylem yapmak lazım!!! Bayram öncesi  sayın şefimizin dikkatine,çalışma olmayan yolu bayram öncesi trafiğe açalım. Nasılsa bayramdan sonra gene kapatırız.

               

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da