GEÇİM DERDİ ARTIKÇA SEÇİM SESLERİ ÇOĞALIYORDU - Ercan Kolku

GEÇİM DERDİ ARTIKÇA SEÇİM SESLERİ ÇOĞALIYORDU


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tarihe göre erken seçim 24 Haziran’da gerçekleştirecek. Sandık başına gidecek olan vatandaşlar hem Cumhurbaşkanlığı için hem de milletvekili seçimleri için oy kullanacak.

Yerel seçimler ise 31 Mart 2019 tarihi itibariyle gerçekleştirilecek.

YSK'ya ait takdir değerlendirme ama YSK daha önce referandumda da mühürsüz oy pusulalarını seçmenin iradesine sahip çıkmak için karar aldığına göre, temsilde adalet adına İYİ Parti'nin seçime girmesini engellememeli. İYİ Parti'nin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı adayı olacaksa ve partisi seçime giremeyecekse, bunların sağlıklı sonuç vermeyeceği durumda sizin seçme ve seçilme hakkının korunması adına İYİ Parti veya benzeri teşkilatlanmış partilerin seçime girmesini mümkün kılmanız lazım"

MECLİSTEN GEÇERMİ?
Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor, ama kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafindan onaylanması şart. TBMM’de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Meclis başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. AKP ile MHP’nin toplam sandalye sayısı ise 352. Dolayısıyla iki partinin ‘evet’ demesi erken seçim önünde engel bırakmıyor.

HDP ile CHP de erken seçime hazır olduklarını söyledi. Oylamada ‘Hayır’ deseler dahi, MHP ile AKP’nin oyları seçime gidilmesi için yeterli olacak.

İYİ PARTİ KATILABİLECEKMİ?

Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak.

YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor.

YSK, 1 Ocak itibariyle seçime girebilecek dokuz partiyi açıklamıştı.

YSK’nın 298 sayılı ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’ ile 2820 sayılı ‘Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesi itibariyla illerin en az yarısında teşkilat kurtukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçime girebileceğini duyurdu. Bu partilerin de AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

25 Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti 1’inci kongresini 10 Aralık 2017 tarihinde yaptı.. Nisan’da yaptığı Olağanüstü Kurultay’dı.. Dolayısıyla, İYİ Parti için 6 aylık süreç 10 Aralık 2017’de başladı..

Bu ne demek? Bu demek oluyor ki, yasal olarak İYİ Parti 12 Haziran 2018 itibarıyla yapılacak her seçimde var… Karar bu yöne çıkmalı.Aksi durumda seçim ciddi güven kaybına nedne olur

 

Yeni seçim sistemi nasıl işleyecek?
Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak.

TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. Yasaya göre ikinci tur seçimler ilk tur oylamaların yapıldığı tarihi izleyen ikinci pazar günü yapılır. Bu hesaba göre 24 Haziran 2018’de yapılacak ilk turda yüzde 50’ye ulaşamazsa ikinci tur oylamalar 8 Temmuz 2018’de yapılacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek.

Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarıldı. Yeni düzenlemede Ankara’da seçilecek milletvekili sayısı 32’den 36’ya, İstanbul’da seçilecek milletvekili sayısı da 88’den 97’ye yükseldi.Kütahyanın 4 olan milletvekili sayısı 5’e yükseldi.

 

TÜRKİYE’DE ERKEN SEÇİMLERDE HANGİ SONUÇLAR ALINDI?

*İlk erken seçim 1957: Demokrat Parti 54’te altığı %57’lik oydan %47’ye düştü.

*1987 erken seçimi: Anavatan Partisi 83 seçimlerinde adlığı %45’lik oydan %36’ya düştü.

*1991 erken seçimleri: Anavatan Partisi 1987’de aldığı ve iktidar olduğu %36’lık oydan, %24’e düştü iktidarı da kaybetti. Birinci parti Doğru Yol Partisi oldu %27 oy aldı

*1995 erken seçimleri: 1991 seçimlerinde %27’lik bir oy alan Doğru Yol Partisi 1995 erken seçimlerinde %19 oy alarak üçüncü sıraya düştü. İlk sırayı %21 oyla Refah Partisi aldı.

*1999 erken seçimleri: Önceki seçimlerde %21 oy alan Refah Partisi seçime yeni kurulan Fazilet Partisi olarak girdi ve %15 oy alarak ilk sıradan üçüncü sıraya düştü. İlk sıraya ise Demokratik Sol Parti %22 oy alarak yükseldi.

*2002 erken seçimleri: Mecliste olan bütün partilerin barajın altında kaldığı seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi %34.3, Cumhuriyet Halk Partisi %19.4 oy aldı.

Kütahya ve Emet ilçe seçim değerlendirmelerimiz Salı makalemizde…

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da