HAN BİZİM HAMAM BİZİM Mİ? - Ercan Kolku

HAN BİZİM HAMAM BİZİM Mİ?


Bundan 5 yıl önce  yani 2012’de Dr.Fazıl Doğan Ulusla Tıp günlerinde  akademisyen konuklarımız vardı.Başta Adli bilimciler derneği başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı ve Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur…

            Ulusal tıp günlerine adını veren Dr. Fazıl Doğan’ın Emet’te  müdafai hukuk cemiyetini kurarak  milli mücadele ateşini yaktığı Emet ilçesine gelen akademisyenlerimiz Cevizderesini ve tarihi Zeytinoğlu hanımızı gezmişlerdi. Dr. Fazıl Doğan’ın müdafa cemiyetini kurduğu ve karargah olarak kullandığı Han2ıg ezen akademisyenler nu hanın mutlaka  istimlak edilerek müzeye dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmişlerdi.

            Şimdi yıl 2017 … Bu defa  Emette Belediye, Adli bilimciler ,milli eğitim, ecdad, emet termal resort  organizasyonu ile bir “Bağımlı olma özgür ol” sloganlı bağımlılık sempozyumu…Misafirlerimiz yine Hancı ve Akdur… Yine han gezisi ve akşam sempozyumda bizzat belediye başkanından talep;” Bu han mutlaka Emete  tarih ve kültür müzesi olarak kazandırılmalı… Başkan Koca’da bu konuda  çalışıldığını,ve gerekli girişmleri srdüreceklerini ifade etti.

            İstimlak deyince afaki rakamlar istenmesi nedeniyle istimlak edilmeyen han için artık başka yollarda denenebilir.Zira han kültür varlıklarını koruma altına yani SİT’e alındı… Kültür bakanlığı le işbirliğine gidilerek  istimlak ve restore edilebilir.

            Han meselesini ara sıra makalelerimize alanlardanız. Eskişehir atlı han örneği ile burasının  restore edilebileceğini üst katlara müze, alt katlara  emet pidesi,emet kebabı ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar  vs…

            Hamit hocamla han’a girdiğimizde  7-8 motosiklet vardı. Eskiden atların bağlandığı handa şimdi bilmem kaç beygir gücünde motorlar bağlandığını üzüntüyle gördük. Ve tekrar 2012 yılında yazdığımız;” Kanımızla aldığımız han’ı paramızla alamıyoruz “ makalemizi hatırladık. İşte 5 yıl önceki makale;

KANLA ALDIK,PARAYLA ALAMIYORUZ…

                         Düşündüm de… Hakikaten bedava yaşıyoruz… Öyle böyle değil! Baya bir bedava!

            Sen doktor olacaksın,Dağlarında eşkiyaların,şehirlerinde satılmışların bolca bulunduğu bir ülkede, hemde işgal altındayken, Vatan diyeceksin,bayrak diyeceksin…

            Düşündümde,2 km yol yaptı diye sokaklarda salak salak “Bu memleket seninle gurur duyuyor diye lehinde bağırılan maaşlı senin vekilini kahraman ilan edeceksinde; Dağından eşkiyanı kovan,yetmedi, bu insanlara memleket sevdasını aşılayan,mücadeleye sokan insanları bile hatırlamayacaksın.

            Ve yine düşündümde, tüm hayatını memleketine ve memleketin insanını için inandıkları liderleri için feda edecek,bu liderle beraber geleceğini kurtaracaksında; yıllar yıllar sonra seni bataktan kurtaran liderine salak salak haddini aşan eleştirilerde bulunacaksın.

            Kimsin kardeşim sen? Nesin? Cürümün ne?Kendini ne sanıyorsun? Dünlerinde Mustafa Kemal olmasa kimsin sen? Yaşadığın ilçende milli mücadele ateşini yakan aydınların Dr. Fazılların olmasa nesin sen?

            Onlar vatan dedi,bayrak dedi,millet dedi, din dedi, devlet dedi? Sen ne diyorsun? İş aş, ihale,inisiyatif?Hemde bunları Allah diyerek,Kitap diyerek,peygamberi alet ederek elde ediyorsun.Sen busun işte.Farkın bu… Kuru laflar, klavye delikanlısı hoş sözleri paylaşımlardan öte kahramanlıkların yok senin.

            Dr Fazıl Ulusal Tıp günleri programına katılınca düşündüm de; “Şimdi benim gezdiğim mehlemönünde yabancı askerlerinin gezindiği ortamlarda, yapılan gerçek  ADAMLIKLARI hatırladım. Kanla aldığım vatanımda parayla geri alamadığım Karargahım Han’ı düşündüm… Ve ardından gelen han’ı yağmaları…”

            Ve derin derin düşündümde…. Neyse boşverin şimdi… Öfkeliyim,kendini bir çok önemli sanandan çok daha öte önemlerim olsada önemsizim. Yazmayacak,düşünmeye devam edeceğim… 03.02.2012

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da