NE TAŞ MIŞ BE MÜBAREK! - Ercan Kolku

NE TAŞ MIŞ BE MÜBAREK!


“Elimizi taşın altına koyduk”. Yada “Elimizi taşın altına sokmalıyız.” gibi  cümleler başta siyaset sahnesinde olmak üzere sıkça duyduğumuz sözlerin başında gelir.

Aslında “Elini taşın altına koymak” sözünden benim anladığım; Gerçekleşmesini istediğimiz bir takım şeyler için bizlerinde fedakarlık ederek bazı şeylerden vazgeçmemizi, işin gerçekleşmesi için üzerimize düşeni yapmamızı ifade eder. Hatta  “Elimizi değil, başımızı taşın altına kyoduk” gibi iddialı laflar  ise, bu yolda karşılaşılan güçlüklerin anlamını güçlendirmek adına pekiştirici cümleler olarak kullanılır.

 

Şu bizim Emet deresinde ise yıllardır ortadan kaldırılması gereken bir çok taş olduğunu ancak, bu taşların altına konulan ellerin  yetersiz geldiği, Kim yada kimlerce konulduğu bilinmeyen bu taşların gelişime en büyük engel olduğunu gözlemlemişimdir. Kimi zaman  yakın çevreme “ Gösterin şu gevur taşları da bir el sokalım” desekte  kişiden kişiye taşın konumu ve hacmi değişmiştir.

Yıllarca kaçırılan fırsatları gördükçe “Elini taşın altına sokmayı” görev ahdedenlerin   belki programsızlıktan, belki iş bilmezlikten, belkide  taş denilince 9 taş türü oyunları anladığından bırakın taşların kalkmasını,yer bile değiştirebildiği söylemek pek mümkün olmamıştır.

 

Bazende öyle olur. Yetkili, etkili dokunsa  kımıltacak, gayret etse kaldıracaktır taşı. Taş neden kaldırılmalıdır bilmesede,  yanlış yere yuvarlanmış  yanlış yere yuvalanmış o taş kalkmalıdır. Ama Emet gibi yerlerde o taşın üstüne oturanlar sürekli arttığından, taşı kaldırmayı bırak, yerinden oynatmak bile güçleşmektedir. Ve bir zaman sonra, “Elini taşın altına koymaktan” vazgeçip, “Elini taşın altına koymalılar arkadaş” denen grubu dahil oluverirler.

 

Anlatılan Kocakıran veya Hisarlık olmadığından makinalarla yapılan dağları taşları yerinden oynatmalar  da bu mecazi taşlar konusunda çavuşlarda çoktur. Kimine göre şu uçtan,kimine göre diğer uçtan , el sokulup iş gerçekleşmelidir.

 

“Elini taşım altına koymak” denilsede ardında edilen “Her taşa elini uzatma altından ya yılan çıkar ya çıyan” sözünüde hatırlatarak bu yazıyı özetlemek istiyorum.

Kardeşim taşın altına bilinçsizce el sokup,  ama yılanlarla, ama  ezilme tehlikeleri ile uğraşmaktansa, taşın büyüklüğüne göre, el birlik,  yolları kapayan taşları ortadan kaldırmak gerekir. Hem riski, hemde tabiri caizse zaiyatı azaltır. 

 

Bir gerçek varki, kalkması gerken taşlar varsa kalkmalıdır. Sonuç almak içinse  bireysel el sokmalardan çok, önce yürek sonra bilek gücü ile hep birlikte hareket etmekten geçer.

 

 

 

İŞÇİYE  HESAP ADİSYONUN GELMESİ YAKINDIR.

İşçi mülakatları gündemdeya…Aman efendim anlatmışlar anlamamışlarda , milletin kendi böyle istemişte, hatta EMET tabiri ile ELLEME olsunda gibi bir sürü laf. Dün oy veriyorlardı bugün laf ediyorlar…Ve tabiki herkes haklı.

Her zaman öyle olur. Hakkını alan haklarını alamayanların haklarını savunmazken; yarın hakkı yenen duruma düştümü; veya tabiri caizse kendi nasırına basıldımı direk hesabı keser!

Vatandaş bu tablodan siyasilerin yanlış politikaları, hırsları,  ülke gerçeklerini göz ardı edip, sözde demokrasi uygulamaları, ekonomiden bunalan  vatandaş, duble yollarda beş parasız gezmeler vs vs  derken bunları sormayıp, o seçmen hatalı bu seçmen hatalı  diyerek    HESABIN kendisini çıkarılmasına zemin hazırladığının da hiç farkında değildir. iktidara borçlu durumda,bak çocuklarını işe alıyor… Alıyorda Müslüman  işsiz nüfusun sadece yüde 2’sini…Belki oda değil. Yok anam borçlu…

Bizde aşağıdaki hikayeyi anlattık.

Adamın biri bir hayali ihracat firmasını ayyaş, berduş bir adamın üstüne kurmuş, tabi adamın bundan haberi yok.

O zamanın parasıyla 112 bin lira vergi borcu çıkmış ve maliye arayarak adamı bir şekilde bulmuş. Adama gidip "senin borcun var" diyorlar, adam haliyle şaşırıyor, "ne borcu" diye soruyor.

" 112 bin lira vergi borcun var" diyorlar.

Ayyaş adam, çok şaşırmış bir halde kafayı kaldırıp, sağ elini de kalbinin üzerine koyarak, "Borcum borç eyvallah ama ben borcu nasıl yaptım onu anlatın bana" diyor."

Sahi  bu tablonun çıkmasını vatandaş nasıl becerdi , bana anlatabilecek var mı? İyi haftalar.

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas