TAŞERON KANUNUNDA İŞÇİ “TAŞ” KESİLDİ! - Ercan Kolku

TAŞERON KANUNUNDA İŞÇİ “TAŞ” KESİLDİ!


Taşeron işçilerine kadro konusunu da düzenleyen 696 sayılı “Torba KHK” yayımlandı. “Torba KHK” diyoruz çünkü bu KHK’da yok yok! (Aziz Çelik)

Tipik torba kanun zihniyetiyle hazırlanmış ve onlarca kanunda değişiklik yapan bir KHK söz konusu. Her şeyden önce “torba KHK” ile düzenlenen pek çok konu Anayasa’da çizilen sınır dışına çıkılarak düzenlenmiş. Anayasa’nın 121. maddesi “olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir” hükmünü içeriyor. Hükümet her istediği konuda değil sadece olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda KHK çıkarabilir. Taşeron işçiye kadro konusunun olağanüstü halin gerekli kıldığı bir konu olmadığı çok açık. Konu KHK değil TBMM’nin yetkisindedir.

 

Aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon işçiyi kapsayan ‘taşeron işçiye kadro’, oldubitti ile tartışılmadan ve kapalı kapılar ardından hazırlandı. Konu, işçilerin temsilcisi olan sendikalardan kaçırıldı. Sendikalar ile müzakere edilmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İş Kanunu’nun 119. maddesinin gereği olan Üçlü Danışma Kurulu’nu toplamadı ve konuyu sendikalar ile müzakere etmedi. Konu anayasal bir kurum olan ve bu gibi konuları görüşmek üzere oluşturulan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanarak tartışılmadı.

Taşerona kadro konusu milletin temsilcisi olan milli iradeden, Meclis’ten kaçırıldı. Meclis’te çok kısa sürede sonuçlandırılacak konu oldubittiye getirildi. Konunun Meclis’te tartışılması kamuoyunun bilgilenmesini ve düzenlemenin eksiklerinin giderilmesini sağlayacaktı. Konu Meclis’e gelseydi olumlu ve olumsuz yönleri kamuoyunda bilinecek ve düzeltme imkânı olacaktı.
Konu Meclis’e gelebilirdi, konu sendikalar ile müzakere edilebilirdi. Ama bu tercih edilmedi. Konu Meclis’e gelseydi pekâlâ yılbaşından önce yasalaşırdı ama bu istenmedi. Konu tartışılsın istenmedi. Konunun açmazları ve riskleri detaylı olarak bilinsin istenmedi. 

 

Yargı yoluda kapandı.Kısacası bu kararname ile  yıllarca hukuksuz ve hileli biçimde sürdürülen taşeron uygulanmasından kaynaklı tüm hakların üzerine bir bardak su içilmesi ve tüm hukuksuzlukların kapatılması sağlanıyor.

Hukuksuz taşeron uygulaması yapanların yanına kâr kalacak, işçiler ise haksızlığa uğradıkları ile kalacak.

                        AK PARTİNİN KALESİ KÜTAHYAYA BOMBA!

 

            Maden bölgesi Kütahyamızda başta Etimaden işletmeleri Emetbor işletmesi olmak üzere, GLİ ve benzeri kuruluşlara kadro gelmedi. Belediyeler ve il özel idareleri de ayrı statü tutulunca,  Kütahya ve ilçeleri bir kez daha hüsrana uğradı.

            Binlerce kamuda çalışan taşeron ayrımcılık görürken,  hükümet kendi kalesine sağlam bir bomba atmış oldu.

            Son referandumda  merkez ve ilçeler ile  birlikte yüzde 70 evet diyen ve taşeron yatağı bir il de( Emet %73.6)  bu taşeron yanlışı iktidarı zorlayacaktır.

 

 

DAHA ÖNCEDE YAZMIŞTIK!

 

3 ÇOCUK TALEP EDEN CUMHURBAŞKANINA KARŞI SAĞLIK BAKANLIĞI EMET’TE DOĞUM KONTROLÜ UYGULUYOR…

         78. dönem zorunlu hizmet atamalarında bir cerrah,bir kadın doğum birde iç hastalıkları uzmanı kadrosu açılması için AK parti Emet ilçe başkanı Hüseyin Doğan bizzat Ankaraya gitti. Bakan Demircan ile görüşerek taleplerini iletti.

         3 doktor talep ettik, 1 doktor aldık!

         Başkana gayretli çalışmaları  için teşekkür ediyoruz.Diğer eksikler inşallah bir dahaki kuralarda…

         Ama dosyaya şöyle bir notta eklemeli diye düşünüyorum;

         “Sayın bakan ve bakanlık çalışanları… Siz Cumhurbaşkanımıza muhalefet ediyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız her defasında 3 çocuk diyor… Kaç senedir Emet ilçesine Kadın doğum uzmanı atanmadığından vatandaş1 de  2’de bırakıyor…Zira, 9 aylık hamilelik döneminde Emette erkekler ilçe dışına  kadın doğum doktoru için sıkça giderek 9 doğuruyor.

O sebeble Emet ilçemizde bizzat bakanlık tarafından kadın doğum doktoru gönderilmeyerek doğum kontrolü bizzat devlet tarafından uygulanıyor…

         Yani Cumhurbaşkanımızın 3 çocuk talimatını yerine getirmeyen  bölgem insanı değil, sizler  engelsiniz.Siz kadın doğumcu yolladınızda bizler mi yapmadık!”

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas