Yediğiniz Mantar Hayatınıza Mal Olmasın!
Emet toplum sağlığı merkezi mantar sezonu başlarken vatandaşlarımızı mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.
Emet toplum sağlığı merkezi mantar zehirlenmelerini konusunda gazetemize vatandaşlarımızı uyaran bir bilgilendirme açıklaması gönderdi.
Yenilebilir ve zehirli mantarların birlikte yetiştiğine dikkat çeken açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"MANTAR ZEHİRLENMESİNE DİKKAT !
Ülkemizde doğadan toplanan yabani mantarların tüketimi, özellikle ilkbahar ve sonbaharda oldukça yaygın görülmektedir. Doğada 10.000’den fazla mantar türü olduğu düşünülmekte ve bunların 50–100 türünün insanlar için zehirli olduğu bilinmektedir. Mantar zehirlenmeleri genellikle zehirli olan mantarların yanlışlıkla zehirsiz olarak algılanması sonucu ortaya çıkar. Çünkü şekil ve renk olarak birbirine tıpa tıp benzeyen değişik mantar türleri mevuttur.
Her ne kadar mantar zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunda toksik etkiler hafif-orta dereceli şikayetlerle seyretse de; ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği, organ nakli gereksinimi ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Mantara bağlı ciddi zehirlenme ve ya ölüm daha çok yetişkinlerde görülür. Aynı mantar yemeğini yiyen kişilerin hepsinde zehirlenme olmayabilir. Bir kişide hiçbir şikayet olmazken diğerinde ölüme kadar varabilen ağır durumlar gelişebilir. Mantar zehirlenmelerinde ortaya çıkan belirtilerden bazıları; karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kalp çarpıntısı, halüsinasyon görme, göz bebeklerinde büyüme, baş dönmesi, bilinç kaybı şeklindedir. Mantar zehirlenmesinde tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastanın hayatta kalma şansı o kadar yüksek olur.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNURUZ?
Mantar zehirlenmelerinden korunma prensipleri basit olmasına ragmen, uygulanabilirse hayat kurtarıcıdır.
* Kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ ve ya pişmiş olarak tüketilmemelidir !!!
* Yenilebilir mantarlar ve zehirli mantarlar beraber aynı ortamda yetişebilirler. Bu durumda profesyonel mantar toplayıcılarının bile yanılabileceği unutulmamalıdır.
* Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemelidir. Özellikle mantarların gümüş kaşıkta siyah lekelenmeye yol açmıyorsa, öncesinde hayvanlar tarafından tüketildiği görülmüşse yenebilir gibi yaklaşımlar doğru değildir.
* Marketlerden alınan kültür mantarları da eğer hasar görmüş ambalaj içindeyse ya da bozulmuş ve çürümüşse zehirli kabul edilerek tüketilmemelidir.
* Mantar zehirlenmesinin yenilen miktarla ilişkili olabileceği, mantarların pişirilme şekline bağlı olarak (toksinlerin geç aktive olması sonucu )gecikmiş zehirlenmelere sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden mantarın ana öğün olarak değil de ana yemeğin yanında ara sıcak, garnitür vb. olarak tüketilmesi daha doğrudur.
* Mantarların alerji ve anafilaksiye neden olabileceği unutulmamalıdır.
* Alkolle birlikte fazla miktarda mantar tüketilmemelidir.
* Daha önceden kişide rahatsızlık hissi uyandıran mantarlar ile çevredeki hayvanlarda zehirlenme belirtisi veren mantarlar asla tüketilmemelidir.
*Doğadan mantarların toplanarak tüketilmesi eğer hobi olarak yapılmak isteniyorsa, deneyimli profesyonel bir mikolojistten (mantar bilimci) destek alınmalıdır.
Sonuç olarak; mantar zehirlenmeleri karaciğer naklinden ölüme kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Halkımızın bu konuda bilinçli ve dikkatli olması gerekmektedir.
Sağlıklı günler dileriz
EMET TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ"