Yunanlılara büyük darbeyi vurdular: Bu şehitlikte gerçek halk kahramanları var

Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Kütahya'da yüzlerce kahramanlık hikâyeleri yer alırken, bunlardan biride Cevizdere'de yaşandı. Yunan askerine ağır kayıplar verdiren şehitler ve gaziler anısına ise şehitlik yapıldı.

PAYLAŞ

Kütahya tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparken birbirinden anlamı savaşlar vermiş ve vatanını düşman işgalinden korumak için canını ortaya koyarak savaşmıştır. Bu savaşlardan biride Tavşanlı ile Emet arasında yer alan Cevizdere’de yaşanmıştır.

YUNAN ORDUSUNA BÜYÜK KAYIP YAŞATTILAR

Emet, 14 Ağustos 1921 tarihinde Yunan işgaline uğrarken, Yunan ordusu karargâhını hükümet binasına kurdu. Emetli Kuva-yi Milliyeciler Yunanlılar'dan kurtulmak için bir gece bu karargâhı bastılar. Bu baskını haber alan Tavşanlı’daki Yunan birliği Emet’e bir tabur asker sevk etti. Bu durumu bilen halk 80-100 kişiden ibaret bir güçle Cevizderesi Boğazı'nda pusu kurdu. İki tarafı yamaç olan bu boğazdan geçmekte olan Yunan taburu Günlüce Köylüleri'nin de ricat yolunu kesmeleri ile iki ateş arasında kaldılar. Ateş o kadar ani ve etkili oldu ki düşman makineli tüfeklerini katırın sırtından indirip kurmaya fırsat dahi bulamadı.

DAĞLARA ÇEKİLDİLER

Yunan taburundan sadece 20-25 kişi kurtulabilirken, Emet’e dönen gaziler daha sonra ahali ile birlikte dağlara çekildi. Bu baskının intikamını almak isteyen düşman, Kütahya’dan ve Tavşanlı’dan getirdiği birliklerle Emet’e girerken, intikam için tek bir ev kalmayacak şekilde Emet’i yakıp yıktılar. Fakat dağlarda kovuklarda gizlenen mücahitler yine boş durmazken, perakende dolaşan Yunanlılar’ı tek tek kapanlarına düşürdüler. Sonunda Emetliler’le başa çıkamayacağını anlayan Yunanlılar buradan bütün kuvvetlerini çekti ve Türk milletinin bu kutsal mabedinde tek bir Yunan eri kalmadı. Bütün ev ve barklarının yanmasına aldırmadan “Toprağımızda tek bir Yunanlı bırakmadık” diye candan sevinen Emetliler’in bu büyük kahramanlığı adeta destek oldu.

1985 YILINDA ŞEHİTLİK YAPILDI

Cevizdere şehitliği vatanı uğruna 3 Eylül 1922 tarihinde Cevizderesinde Rauf Yüzbaşı komutasında Yunan askerine ağır kayıplar verdiren şehitler ve gaziler anısına 1985 yılında yapıldı. Her yıl törenler düzenlenen şehitlikte dualar ediliyor. Şehitlik ziyaretçilere de açık konumda yer alıyor.
 

Emir BELEN

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN