EMET'TE 600 TAŞERON İŞÇİ ENDİŞELİ

Emet ilçesinde çalışan yaklaşık 600 taşeron işçisi kıdem tazmin konusunda işveren ve bor işletmesi anlaşamadıklarından işsiz kalma ver kıdem tazminatlarını da tam alamayacaklarından kaygılı

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Emet ilçesinde çalışan yaklaşık 600 taşeron işçisi kıdem tazmin konusunda işveren ve bor işletmesi anlaşamadıklarından işsiz kalma ver kıdem tazminatlarını da tam alamayacaklarından kaygılı.

Emet taşeron işçileri adına konuşan Ahmet Göksu konu hakkında şunları anlattı.

“Emet bor işletmesinde 1990 yılından bugüne kadar yaklaşık 300 işçi traj ve üretimde 200 civarında da sosyal hizmetler olmak üzere 600 civarında işçi çalımaktadır. Son aldığımız bilgiye göre 15 yılını tamamlayan  ve emekliliği gelen 120 civarındaki işcilerden bir kısmının emekliliklerinde kıdem tazminatı ödenmeyek. Bazı arkadaşlarımızın da işden çıkartılmaları halinde son 3 yıllık kıdem tazminatını mütaahhit firma tarafından ödeneceği, geçmiş yıllardaki çalışmalarınında kıdem tazminatı ödenmeyeceği belirtiliyor.

Bu bir çok kıdemli taşeron işçisinin işsiz kalmasına neden olacaktır.Bor da taşeron işçi alımlarında hazırlanan anlaşmada bir  iş bölümünde işi alan enson mütaahhit kıdem tazminat sorumluluğunu yüklenmiyor. Halbuki bor işletmesi işçi çalıştırma ihale şartlarında şartnamesinde işi alan firmalardan taşeron işçilerinin kıdem tazminatlarını bir fonda toplayıp emekli olan işçiye bunu ödemesi gerekirdi. Daha önce bir firma 11 şöför arkadaşımızı işten çıkarmış ve işsiz kalmasına sebep olmuştur.Bunlar sadece kendilerinde çalıştıkları sürenin kıdem tazminatını ödemiştir.Arkadaşlarımızın diğer kıdem tazminatları eski mütahhitlerin işi alamamaları sonucu arkadaşlarımız ödenmemiştir. Şimdi 120 civarında arkadaşımızın başına aynı akıket gelecek.

Bu konuda bor işletmesine yaptığımız müracaatta ihale şartnamelerinden kaynaklanan sorun olduğunu kendilerinin yapabilecekleri bir şey olmadığı söylendi.Mütahhit firma da anlaşmada böyle bir konu olmadığını beyan etmiştir.Biz sesimizi basın yoluyla  kamu oyuma duyurmak istiyoruz.Sonuç alınmazsa yıl sonunda yeni yılbaşında da taşeron işçilerin mağduriyeti giderilmezse Emet bor işletmesi önünde çoluk çocuk eylem yapacağız.”dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN