• Haberler
  • Güncel
  • İŞÇİLERİMİZİN HAKLARININ YAKINDAN TAKİPÇİSİYİZ

İŞÇİLERİMİZİN HAKLARININ YAKINDAN TAKİPÇİSİYİZ

Ak parti Kütahya Milletvekili Prof.Dr.Vural Kavuncu Emetbor 37 taşeron işçi çıkarma girişimleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu başkanı ve Ak parti Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Vural Kavuncu Emet kamuoyunun yakından takip ettiği Emetbor işletmesi taşeron işçi krizi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

            Kavuncu yüklenici firmanın işin bir kısmını yapmayarak işçi çıkarma lüksü olmadığını ifade ederek;” Etimaden işletmelerince yüklenici firmanın ihalede aldığı işlerin tamamını devam ettirmesi gerekiyor. Aksi durumda ise sözleşmenin tamamı fesh yoluna gider “ dedi.

 

 SON BİR YILDA 1550 OLAN İŞÇİ MEMUR SAYIMIZ 2300’E YÜKSELTİLDİ

            Emetbor işletmesinde yüklenici firmanın cevherin çıkarılması ve konsantre edilmesindeki iş yükümlülüklerini yerine getirmediği için müdürlükçe gerekli ihtarların yapıldığını belirten Kavuncu;”Etimaden işletmelerin içerisinde  6 tane baraj ve hafriyat ihalesi ile en çok yatırım alan bölgemiz Emet- Hisarcık bölgemiz. Emetbor işletmemiz ve buna bağlı  taşeron şirketlerce geçen yıl çalışan  işçi memur sayımız 1550 iken bugün bu sayı 2300’e yükselmiştir. Yani  geçen yıla göre bölgemizde yüzde 50 istihdam artışı sağlamışız ki, işçi sayımız 750 artmıştır. Artık Emet ve Hisarcık bölgemizde kepçe operatörü,şoför branşlarınca işsizlik sıkıntısı yoktur. Haliyle işletmemizin çalıştığı şirket sayılarında artış oldukça çeşitli sorunlar meydana gelmektedir. Bunlardan biride son yaşadığımız 37 işçi meselemizidir.

 2-3 aydır yüklenici firma sorumluklularını yerine getirmiyor.Bu alanda  Üretim yapmıyor.Ancak hükümetimizin daha önce kanunla güvence altına aldığı şekilde işçilerimizin parası müdürlüğümüzce ödenerek, firmanın içeride bulunan hak edişlerinden kesiliyor. Bu firmamız 328 kişilik işleri almış.  Maden yıkarım ama, maden  çıkarmam vb deme lüksü yok.İşin bir kısmını yapamadığı gerekçesi ile işçi çıkarma gibi bir hakkı da yok.Eğer işçi çıkış yoluna giderse sözleşmede bu gayet açık olup tüm işin iptali ve ağır maddi yaptırımlar söz konusudur. Firmamız bu alanda üretim yapamadığı için işçi çıkışı için müdürlüğümüze dilekçe vermiştir.Genel müdürlüğümüzün bunu kabulü mümkün değildir. Firmaya son ihtarları çekilmiş ve gerekliliklerini yerine getirmesi talep edilmiştir.Artık firma bir ay içerisinde ya tamam ya devam demek durumundadır.Bu arada işletmemizde işin devamı için kısa süreli bir ara ihale yapmış,ve işin devamını sağlamıştır.”dedi.

 

            KIDEM TAZMİNATLARI ÇALIŞTIRAN ŞİRKETLERCE ÖDENİR,SON FİRMACA DEĞİL!

            Doğrudan fesih sebebi sayılacak işin bir kısmını yapmama ve işçi çıkarma  karşısında  gerekli ihtarların gönderildiğini belirten Kavuncu;” Bu 37 işçi krizi kıdem tazminatları ile alakalı değildir. Daha öncede belirttiğimiz gibi  işin bir kısmının  yapılmaması ve buna bağlı bu ünitedeki işçilere çıkış verilmek istenmesi ile ilgilidir.Kıdem tazminatları konusundada firmaların yanlış anladığı bir durum söz konusudur.Bu konuda Çalışma bakanlığımızcada gerekli çalışmaları yaptık. Kıdem tazminatları konusunda kanun işçinin o firmada çalıştığı süreyi hesaplamaktadır. Yani önceki şirketlerde çalıştığı yıllara ait kıdem tazminatları o firmalardan talep edilmektedir,son firmadan değil.Genel müdürlüğümüzün bu konuda ki tereddütlerinide yine bakanlığımız vasıtası ile çözüme kavuşturuyoruz.Hukuksal yorum dan kaynaklanan yanlış anlamalar gideriliyor. “dedi.

            Bölgenin hassasiyetleri doğrultusunda yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden vekil Kavuncu;” Bakınız geçen yıla göre yüzde 50 istihdam artışından bahsediyoruz. En büyük kamu yatırımlarını750 kadar işçimizi bölgemizde istihdam etmişiz.Bizler hiçbir işçimizin, vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz. 37 taşeron kardeşimizin haklarınında en yakın takipçisiyiz. Firmanın işi tamamen bırakma hakkı var,tabiî ki ağır yükümlülükleri yerine getirerek ve teminatlarını yakarak. Nedir bu ağır yükümlülükler? İşçilerimizin ki 328 işçi  kıdem ve ihbar tazminatlarını  ödemek ve işçi başı kesilen cezaları ödemek gibi.Ancak, iş seçip,belirli işi yapmayarak işçi çıkarma gibi bir hakkı yok .”dedi.

Bakmadan Geçme