AHİSKA TÜRKLERİNİ UNUTMAYALIM - Prof.Dr.İ.Hamit Hancı

AHİSKA TÜRKLERİNİ UNUTMAYALIM


Gürcistanın Ahiska Bölgesi, Ahiska Türkleri ve İsdihdam Sorunları. Yeni Versiyon..

İlk kez, Dünya Ahiska Türkleri Birliği (DATÜB)  Meclis Üyesi iken 2012 de hazırladığım Yöneticilere de yazılı olarak sunduğum ve Türk Bilim Dergisinde yayımlanan yazıyı düzenleyip yeniden bilgilerinize sunuyorum.

 

Prof.Dr.İ.Hamit Hancı

Ahiska Lobisi Başkan Vekili

Eylül 2012 başında Sarp sınır kapısından girdiğimiz Gürcistanın Batum şehrinden dağları aşarak Ahiska ya, oradanda normal yolla Tiflis e gittik.

Batum-Ahiska arası yaklaşık 170 km olmasına rağmen düzgün bir yol olmadığından 7 saatten fazla sürüyor. Oysaki yolda pek çok yerleşim birimi mevcut.

Genelde Gürcistan, özelde Ahiska birçok etnik , dini, kültürel topluluğun bir arada sakince yaşadığı  yerler.

Ahiska bereketli toprakları, boş arazileri, uygun iklimi ile yatırıma ihtiyaç duyan bir bölge.

Gürcistanın da en ihmal edilmiş bölgesi.

Halk ticaret, turizm konularında henüz acemi. Sağlık sektörü de gelişmemiş.

Ahiska Türklerinin  Gürcistan a dönüşü kağıt üzerinde kabul edildiyse de , burada yaşayacaklara sosyoekonomik destek ve isdihdam alt yapısı sağlanmazsa buraya yerleşmeler ütopik olmaktan öteye geçemeyecektir.

Buraya iki ülkenin işbirliği ile kurulacak bir Türk-Gürcü Üniversitesi , en azından Tıp Fakültesi hastanesi ile Ziraat ve Veteriner Fakültelerini de içermelidir.

Bu fakültelerde Gürcü lerle birlikte isdihdam edilecek /okuyacak  Ahiskalı işçi, memur, öğretim üyesi ve öğrenciler  ile Üniversitenin çevresinde gelişecek hizmet sektörü  bölgede büyük bir canlanma sağlayacaktır.

Yörede yaşayanların Zirai ve Hayvansal etkinliklerine destek verip, ürünlerinin pazarlanmasına yardım edilecektir.

Üniversitede verilecek eğitim ve sağlık hizmetleri sadece Ahiska bölgesine değil, Kars, Ardahan , Iğdır , Artvin , Batum illerine de hitap edecektir.

Bu sayede Türkiye Gürcistan arasında bölgede sosyokültürel gelişme ve iletişim artacaktır

Üniversiteye , 1870 de Batum'un Ahıska kazasında doğan alimlerden olup 1915 yılında Şeyhulİslamlık’ta kurulan Telif Mesail Heyeti Reisliği’ne atanan Ahiskalı Ali Haydar efendinin adı verilebilir.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
10Ekm
12May

Tarihe Vefa;Emet Ve Tavşanlı

02Ağs
12Ara

AHİSKA TÜRKLERİNİ UNUTMAYALIM

07Ara