YILDIZ ÜNİVERSİTESİNİN BOR ÇALIŞMALARINA ENGEL

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sini elinde bulunduran ülkemizde bu madenlerin 600 yıl üretimini karşılayacak rezerve sahip Emet ilçemiz içninde önem arz eden bor konusunda bilimsel çalışmalara bilimsel fren geldi!

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sini elinde bulunduran ülkemizde bu madenlerin 600 yıl üretimini karşılayacak rezerve sahip Emet ilçemiz içnide önem arzeden bor konusunda bilimsle çalışmalara bilimsel fren geldi!

Habertürk'ün haberine göreYaklaşık altı yüz bilim adamının çok uzun yıllardır bor madeni üzerinde ortak çalışmalar yürütüp Anadolu Bor Vakfı adı altında toplanarak sürdürdükleri millileşme çabası, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Bahri Şahin’e takıldı!

Yaklaşık sekiz yıl önce YTÜ Teknopark İnşaat Fakültesi binasının alt katında, kullanılmayan ve atıl durumda bırakılan bir bölümde izin alınarak kurulan laboratuvardaki çalışmaların bugün sona erdirilmesi istendi.

Türkiye için yüksek öneme haiz olan birçok projenin hayata geçmesi için YTÜ İnşaat Fakültesi binasında izin alınarak bor çalışmalarını yürütmek üzere bir laboratuvar kuruldu. Yürütülen çalışmalar kapsamında bor madeni kullanılarak inşaat, temizlik, tarım, kozmetik, ev- yaşam, yakıt,tıp gibi alanlarda yaklaşık 357 adet buluşa imza atılıp patentleri alındı. Ancak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yürütülen faaliyetlerin Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Bahri Şahin tarafından tarafından engellenmeye çalışılması kafalarda soru işareti yarattı.

Anadolu Bor vakfının Yıldız Teknik Üniversitesi laboratuvarlarını kullanarak çalışma yaptığı yere rektörlükten izin çıkmadı ve vakfın kurucuları alanı terk etmek zorunda bırakılınca kısa süreli tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından vakıf kurucuları emniyet müdürünün sözünü alarak iki tane bilim adamını laboratuvarda bırakmak kaydıyla alanı terk etti.

Vakfın bünyesi altında vakıf iktisadi teşekkülü olarak faaliyet gösteren şirket yöneticileri tüm engellemelere rağmen koşullar ne olursa olsun bor çalışmalarını kesinlikle durdurmayacaklarını bunun milli bir mesele olduğunu ve yabancı sermaye sahiplerinin ele geçirme peşinde olduklarını kaydetti.

“Türkiye’de bor madenlerini yabancı sermayeye bırakamayız bu milli meseledir”

Anadolu Bor vakfı kurucularından Ömer Şen “Vakfın faaliyetleri çok eski yıllardan beri devam ediyor, bor çok önemli bir maden ve Türkiye dünyada birinci sırada,biz vakıf bünyesi adı altında çalışan şirketlere destek vererek bor madenini en iyi şekilde kullanıp gelecek nesillere büyük bir miras bırakmış olacağız bu yüzden kesinlikle faaliyetlerin son verilmesine engel olunamayacaktır” dedi

Halihazırda tuğla, gübre, ve deterjan üretildi!

Anadolu Bor Vakfı tarafından üretilen deterjan , tuğla ve gübrenin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı ve üretim çalışmaları devam ediyor, içlerinde en ilgi çekici olanı ise tuğla, çünkü normal tuğladan daha hafif ayrıca kurşun geçirmez ve nükleer sızıntıya dayanıklı.

Yıldız Teknik Üniversitesi çalışmalara neden destek vermiyor?

Anadolu Bor Vakfı kurucuları kendileri için ayrılan Yıldız Teknik Üniversitesi laboratuvarına geldikten sonra, önce Üniversite güvenliği tarafından uyarıldı ardından rektöre bilgilendirme yapıldı. Daha sonra rektör çalışmalarına izin vermediğini malzemelerle birlikte toplarlanıp taşınması gerektiğini bildirdi. Ancak vakıf kurucuları “Eczacıbaşı Holding’e ayrılan laboratuvarda onlar istediği gibi çalışıyor ancak bizim burada bor çalışmalarımıza rektör tarafından engel geliyor” diyerek haksızlık yapıldığını ve sermaye sahiplerine milli bir vakıftan daha çok tolareans verilmesini eleştirdi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN