KARA TAHTALI KARA BAHTLI EMET’İM - A.Kadir Ekmekçioğlu

KARA TAHTALI KARA BAHTLI EMET’İM


GÜNÜN SÖZÜ: Emet’e kimler sahip çıkacak ve çıkmalı

Emet’in ilk yerleşim yerin olduğunu tarihi belli olmamasına rağmen bu bölgedeki kalıntılara baktığımızda Katolik döneminden,ilk tunç çağından,Hititlerden,Friğya,Lidya,Pers,Roma,Bizans,Büyük Selçuklu,Anadolu Selçukluları,Anadolu Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından yerleşim yeri kullanılmıştır.Kurtuluş savaşında 14.8.1922 de işgale uğrayan Emet’liler tarihe geçen Değirmisaz olayları,24.4.1922 tarihinde İşgalcilerin karargahı olarak kullanılan hükümet binası yakarak işgalcilere ağır zayiat verdirmiş.27.4.1922 de ise Cevizderesi muharebesinde Yunan birliği imha edince Tavşanlı dan gelen kalabalık Yunan birliği tarafından Emet ve 15 köyü taş üstünde taş bırakılmadan tamamen yakılmıştır.Eski dönemlerde de Emet büyük bir yangın ve yine büyük bir depreme maruz kalmış.1970 Gediz depreminde de Emet ağır hasat görmüştür.Tüm bunlara maruz kalan Emet’imiz böyle badireler atlatmayan çevre ilçelerin seviyesine gelememiştir.

Bunca ağır hasarlar gören Emet’te o dönemlerden kalan hiçbir bina kalmamış.Sadece merkezdeki Babuk Bey camisi ve eski bir han ki adı sonradan Zeytinoğlu olmuş bu iki eser ayaktadır. Lakin bunları kimse göz önüne almayarak Emet de tarihi binalar ve eserler arayışı sonucu ilçenin büyük bölümü SİT alanı ilan edilerek ilçenin gelişimini engellemektedirler. SİT ile ilgili toplantıda da eskiden olduğu birleri çaldı, söyledi. Bizler de dinledik. Burada şunu anladım. Yıkılmaya başlamış durulmayan evlerin enkazlarının yerine durulabilecek evler yapmak nerede ise imkansız. SİT olan bir binan sahibi mantolama yapmış.Hemen söktürmüşlerdir. Kerpiçten yapılmış eski bina varsa ancak yine kerpiçten aslına uygun yapılırsa izin var. Güldürmeyin beni. Şimdi kerpiç yapacak usta mı var?Son toplantıda SİT olan yerlerle ilgili yeni projelerden söz edildi.Binası veya evini restore edeceklere % 60 desteği verilecek ve % 40 nı kişi karşılayacakmış.Tabi eski evlerin sahipleri ve varisleri bir araya gelip restore konusunda anlaşabilirlerse ve ekonomik krizde bunun altından kalkabilecekler mi bu ayrı bir.Neyse bekleyelim. Umarım her şey güzel olur.

Kara tahtalı, kara bahtlı Emet yer altı zenginliklerinden de layık olduğu gibi faydalanamıyor. Bor’muz var ama Bor’umuzu da bir türlü öttüremiyoruz.İşçilerin çoğu dışarıdan. Taşımalı servisler icat oldu.İşçilerin ilçe ekonomisine katkıları SIFIR.Bor işletmesinin alımları merkezden oradan da avucumuzu yalıyoruz.Umarım ve dilerim. Bizler de dua edelim Emet’in üzerindeki kara bulutlar kalkar gider.

GÜNÜN ESPİRİSİ

Emet gerilemesinden dolayı dışarıya gitmek isteyenler ve gitmekte geç kalanlar,Emet’te herkesin çok sevdiği,hepimizden çok Emet sevdalısı Alaattin Sönmez bizden akıllıymış. Burada bir şey olmayacağı yıllar önce görmüş ve Tavşanlı ya yerleşti diye espiri yapıyorlar.

İĞDE KÖY SIKINTILI

İlçemizin İğde köyünde3-5 yıl önce orman kadastro çalışmaları yapılmış.Bundan köylülülerin çoğunun haberi olmamış.Bir çok tapulu alanlar orman alanı olmuş.O günlerde köydeki bir çok kişinin haberi yokmuş. Kimler bu çalışmalarda bilir kişi olmuş. İmzalar atılmış. Listeler askıya çıkmış.Hemen hemen kadastro kesinleşmiş.Bir köylü diyor ki;biz bunun yapıldığı sırada köy yetkililerini, köylüleri uyardık.O dönemdeki orman yetkililerine söyledik. Bu işin takip edilmesi gerektiği söylendi diyor .Haydi halk cahil bilemedi. Köyün yetkilileri ve ileri gelenleri de mi uyudu? Görüştüğüm bazı köylüler olayı yargıya taşıdıklarını uzun bir süreden beri buradan da bir karar çıkmadığından yakınıyorlar. Yazık olacak köye ve köylülere.Bu sesi duyunuz beyler.Vatandaşları mahkeme kapılarında bunaltmayız.

EMET NASIL KURTULUR

Yıllardır bir arpa boyu ilerleyemeyen Emet her geçen gün daha geriye gidiyor. Köylü tarım maliyetlerinden dolayı üretemiyor. Ürettiği para etmiyor.Gençler işsizlikten dolayı göç ediyor. Bu konuda ileriki yazımda buna yer vereceğim.Bu yazımda sizlerin de görüş ve düşüncelerinize ihtiyacım var.Yorumlarınız ile lütfen katkıda bulursanız sevinirim. Haydi yaşamamız için bir başka Emet diye yazınız.

 

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!