KİŞİLİK! - A.Kadir Ekmekçioğlu

KİŞİLİK!


GÜNÜN SÖZÜ: Kişilik para ile satın alınmaz.
1-Kişinin kendine göre bir ayrılığı, belirgin özelliği olma durumu,kişinin öz yapısına uygun kendine özgüllüklerinin tümü.
2-Kişiye insana yakışacak tutum ve davranış.Kişilik tanımı doğuştan getirilen bazı eğilimleri de kapsamakla beraber ağırlıklı  olarak bebeklikten itibaren kişinin çevresindeki insanlarla kurduğu etkileşimler sonucu yaşadıkları ile şekillenir. Ruh bilimcilerine göre kişilik bireyin  kendi öz güveni ve ayırıcı davranışlarının bütünü olarak tanımlanır.
Kişilik özellikleri nelerdir?Kişisel özellikler bireyden bireye farklılık gösteren ve insanın karakterlerini ön plana çıkaran özellikleridir.
1.Dışa dönüklük 2-Açık sözlülük 3.Dopra olmak 4.Dürüstlük 5.Duygusallık 6.Çalşkanlık7.
Fedakarlık Her insanın  kendine has özellikleri vardır. Karakterlerinin yansıması olan bu özelliklerin bazıları genetikten sonra kazanılır.Olumlu ve olumsuz olmak üzere ikiye ayrılan bireysel özellikler ergenlik döneminde ortaya çıkmaya başlar.Kişisel  işte merak edilen tüm detaylar kişisel özelliklerin kazanılmasında etkili faktörler şöyle sıralanabilir. Aile,mizaç,alınan eğitim,arkadaş çevresi,yetenekler ver hobiler,yetiştirilme tarzı.
Dışa dönüklük insanların en bariz özellikleri ile çevresindeki insanlar ile kolay bir şekildeki iletişime geçmeleridir.Bütün insanlar vakitlerinin çoğunu yeni yerler keşfetmekle ve yeni insanlarla tanışmakla geçirir.Kaşif ruhlu oldukları için öğrenmeye meraklıdır.
AÇIK SÖZLÜLÜK
Açık sözlü insanlar toplumun tapularına göre hareket etmezler.Beğenmedikleri yada  hoşlarına gitmeyen bir şey olduklarında bunu karşındaki insanı kırmadan uygun bir dille söylerler.
DOBRA OLMAK
Açık sözlülüğün bir üst seviyesidir.Dobra kişiler insanları eleştirmekten hiçbir zaman çekinmezler.En son söylenecek sözü daha en başta söylemektir.
DÜRÜSTLÜK
İnsanlarda en çok aranan özelliklerin başında gelir.Kendi zararına bile olsa doğruyu söylemekten kaçınmak, dürüst insanların ortak özellikleri arasında yer alır.
DUYGUSALLIK
Duygusal insanlar mantıktan çok hisleri ile hareket ederler.Genellikle hassas bir yapıya sahip oldukları için çok kolay kılabilirler.
FEDAKARLIK
Fedakar insanlar genç bir yapıya sahiptirler.Öncelikleri karşısındaki insanların  mutlu olmasıdır.Bu nedenle çoğu zaman kendi menfaatlerini düşünmezler bile.
KANAATKARLIK 
Kanaatkar olmak,az ile yetinebilmesini bilmek ve ihtiyacından fazlasını istememektir demektir.Kanaatkar insanlar aynı zamanda tutumludurlar. Bir şeyden kolay şikayet  etmedikleri gibi sahip oldukları şeyler için sık sık şükrederler.


 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!