LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ - A.Kadir Ekmekçioğlu

LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ


Sadece konuşmak, dayanağı olmadan gerçekleşmeyecek sözler vermek anlamına gelen bir deyimdir lafla peynir gemisi yürümez.

Toplumda politikacılar, siyasetçiler, yerel yöneticiler ve kurum ve kuruluşların  halkın taleplerini dinlerler. Bazen de pirim yapmak maksadı ile olur olmaz şeyleri yapacaklarını vaat ederler.

Tıpkı Emet de yaşanan olaylarda olduğu gibi. Yıllardır halkın talepleri, ilçenin ihtiyaçlarını gidereceklerinin sözü verenler bu sözlerini yerine getiremediler. Ama lafa gelince hep konuştular.

Bor’a işçi alımlarında tamam yöresel işçi alınacak denildi. Bu sözleri de gerçekleşmedi. Bor başta olmak üzere bazı devlet kurumlarında mevsimlik işçi çalıştırmayı taşeron sistemi ile çalıştırmaya başlandı. Burada karda, kışta çalışan emekçilerin sırtından tabiri caiz ise keneler nemalandılar. Resmen emek sömürüsü yıllardır devam ediyor. Bu yaşananları siyasetçiler birer seçim malzemesi olarak kullanmadılar mı? Kamuda çalışanlara kadro verilecek diye televizyonlarda, seçim meydanlarında konuşmadılar mı? Asgari ücretle çalışanların maaşlarına zam yapacaklarını söylemediler mi?

Buna inanan milyonlarca taşeron işçileri ve aileleri dört gözle kadro beklentisindelerdi. Peki ne oldu. Emet bor işletmesinde çalışan 700 civarındaki işçilerin kadroya alınma beklentileri gerçekleşmedi. Şimdi bu insanların ağzını bıçak açmıyor. Bor taşeronları şimdi sessiz, kaygılı ve gerçekten sahipsiz. Ama seçim zamanı gelince tüm siyasetçiler yine taşeron olayını malzeme yapacaklarını ileride göreceğiz. İşte o zaman söylenecek tek sözümüz olacak. LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ.

Birileri vardı. Emet’i Safranbolu ve Beypazarı gibi yapacağız. Türkiye ye dünyaya tanıtacağız diyorlardı. Bu sözleri ile ilçenin başına SİT ve kentsel sit belasını buldular. Kimse eski evlerini onarmak için Anıtlar kurulundan ve il kültür müdürlüğünden izin almadan bir çivi dahi çakamıyor. Eski ve virane evler ha yıkıldı ha da yıkılacak. Birçok sokak ve cadde de çan güvenliği yok. Ayrıca ilçede ve çarşıdaki SİT alanında olan ev veya iş yerlerini ipotek göstererek bankalardan kredi almak istediklerinde hiçbir banka bunları ipotek olarak almıyor.

Termal turizme ağırlık vereceğiz diyenler siz de mi lafla peynir gemisi yürüttünüz. Buna benzer onlarca vaatlerde bulunanlar bir yılı daha geride bıraktık. Ne olur 2018 yılında bol keseden olmayacak yatırımları yapacağız demeyiniz.

Metin Erkul DSİ mühendis bir hemşerimiz. Koca kıran (bayrak tepe) buradaki heyelanın önlenmesi için yoğun çalışmalara başladı. DSİ il müdürlüğü de konuya ciddiyetle eğildi. Lakin yerel yöneticiler ve kurumlar vaat ettikleri hiçbir desteği vermediler. Onlarda lafla peynir gemisi yürüttüler. Fakat DSİ laf değil icraat yapıyor. Şimdi buraya binlerce fidan dikiliyor. Çevresindeki kamu alanlarına fidan dikmek istiyorlar. Ama hayır deniliyor. Fidan desteğine de sıcak bakılmıyor. Bunu birileri çıksın yeşil bir Emet yaratmak isteyenlere neden engel olunuyor.

GÖÇ VE NÜFUS KAYBINA TAHAAMMÜLÜMÜZ KALMADI

Bir çok toplantılarda Emet’in nüfusu konuşuluyor. İşsizlikten kaynaklanan göçler, Bor da çalışan işçilere Tavşanlı ve Kütahya ya servis konulması, sağlık nedenleri ile tam teşekküllü bir hastaneye yakın olmak istemeleri nüfusumuzu etkileyen faktörler. Tamam bunlar nüfusumuzu olumsuz etkiliyor. Peki ilçede yaşayan yüzlerce ailenin ikametlerinin olmadığını niye araştırmıyoruz.

Geçmiş yıllarda kaymakamlık, belediye ve emniyet müdürlüğü ve mahalle muhtarlarının ortak  çalışması oldu. Aile kartı diye kart hazırlandı. Muhtarlar mahallelerindeki tüm konutları bire bir gezerek hazırladıkları aile kartlarını en kısa zamanda doldurup muhtarlığa vermelerini sağladı. O kartlar titizlikle sayıldı. Hem hangi konutlarda kimlerin kaldığı, hem de mahalle ve ilçe nüfusunu öğrenmişlerdi. Emniyette ihtiyaç duyduklarında kimin nerede ikamet ettiğini öğreniyordu. Bu uygulaya hemen başlanmalı. Çünkü iller bankasından ilçede oturana kişi başına aylık 45 lira para belediye geliyor. O parayla da belediye hizmetleri yapılıyor.

TEŞEKKÜRLER KÜÇÜKKAYA

En çok izlediği haber kanalı FOX TV. Dir. Özellikle Simav’lı hemşerimiz ve değerli dostum İsmail Küçükkaya’nın sabahları Çalar saat programını ailece zevkle izliyoruz. Tabi ki Fatih Portakal’ın akşam haberleri de ekranlarımızda olmazsa olmazlardandır. Bazen sevgili İsmail kardeşime gönderdiğim mesajlarıma yer verdiğinden önceki gün de Emet Bor da çalışan taşeron işçilerin kadro konusu ilettim. Sağ olsun işçi kardeşlerimin sorununu dile getirdi. Bu nedenle İsmail Küçükkaya ya ve değerli ekibine çok teşekkür ediyorum. Ellerine ve yüreklerine sağlık diyorum. İyi ki sizler varsınız.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!