Tatarzade Mehmet Efendi( Hovarda Hoca) - A.Kadir Ekmekçioğlu

Tatarzade Mehmet Efendi( Hovarda Hoca)


GÜNÜN SÖZÜ:Bazı olaylar ülamalara malum olurmuş.
Müderris Tatarzade Mehmet Efendi nam-ı diyar Hovarda hoca ...865 yılında Emet’te doğmuş ve 06.0.1943 yılında vefat etmiştir.

Soyadı kanunundan sonra Öncel soyadını almıştır.Sait ve Ahmet Sadi adında iki oğlu ve iki damadı vardır.hatipoğlu Mustafa diğeri de Emir Hocadır.Coğrafyada birçok alim zatın yetişmesine vesile olmuştur.Menkıbeleri bugün bile halk arasında anlatılmaktadır.Hayatı boyunca hep alim zatların peşinde koşmuştur.Birşeyler öğrenmeye çalışmıştır.Kaza namazları hakkında Elmevahip ficemi akalvail mezahip adlı eserini da yazmıştır.
Damatlarından birisi olan 1882 doğumlu Emir Hoca(İsmail Tosun)dur.Emir hoca medrese mezunudur.
Emir Hoca 1931 yılında Emet müftülüğü görevine başlamıştır.30.3.1962.  31 sene yaptığı müftülük görevinden emekli olmuştur.Güvenilir kaynaklara göre rahmetli Adnan Menderes Emir hocaya Diyanet başkanlığı görevini teklif etmiş.Oda yaşından dolayı görevi kabul etmemiştir.


1960 lı yıllarda ilçemizde radyo çok az kişide vardı.O yıllarda rahmetli babam Mehmet Ekmekçioğlu radyo satıyordu.Bir çok kişi dükkanımıza ajans (haber) dinlemek için gelirdi.Gelenlerden birisi ise o yıllarda müftü olan Emir hoca efendiydi.

Ajans dinlemek için geldiğine babama "Hacı Mehmet dünya ahvalinde ne var,ne yok diyerek Şapdülarap da ne var,ne yok "diye sorduğunda babama sordum.Şapdül arap nerediye?Babam okul atlasımı açarak şimdiki Ortadoğuyu  gösterdi.

Bana da "Oğlum Emir hoca her geldiğinde burayı soruyor.Kanımca Allahualem 3 ncü dünya savaşlarının burada başlayacağını ima ediyor derdi.Şimdi Ortadoğu ya bakıyorum Emir Hoca’nın açıklamadığı günlere mi geliyoruz.
NOT:Hovarda hoca rahmetli annem Hasibe Ekmekçioğl’nun da dedesidir.

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • H.Mutlu | 19 Kasım 2023 16:30

    Eline Kalemine Sağlık güzel ve faydalı bilgiler için teşekkür ediyorum Kadir Abi

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!