KÜTAHYA'NIN PINARLARI - Yunus Daşdemir

KÜTAHYA'NIN PINARLARI


 Tadına doyum olmaz Kütahya'nın pınarlarından akan suların. Öyle ki birçoğu boşa akar, kuru kalabalık akan pınarlara bakar. Emeği unutmuş, ekmeğin değeri nedir bilmeyen, insanların arkasından konuşmayı kendine sanat edinmiş, şovmen ruhlu sözde kabadayıların bu çeşmelerden su içmesini bekleyen yok zaten.

Geçmişi çok eskilere dayanan evliyalar, şehzadeler diyarı Kütahyam. Dünyanın ilk borsasının kurulduğu, tarihi hamamlarıyla cihana şifa dağıtmış, sancak olup Osmanlı'ya hizmet etmiş Anadolunun özü Kütahyam.

Osmanlının kuruluş diyarı, Kurtuluş savaşının en büyük meydanı, Menderesin memleketim dediği can Kütahyam.Kömür madanlerinin özü, bor rezevlerinin piri muhteşem kütahyam.

Tüm bu iltifatlar Kütahya içinmi derseniz,iltifat değil tamamı hakikat' dı.... Çevirelim şimdi sayfayı: Uşak ayrılmış Kütahya'dan almış başını yürümüş, Afyon almış sazı eline, nota ve ahenk uyum içinde tutabilene aşk olsun. Eskişehir büyükşehir olmuş çıkmış bir tepeden bakmış, Kütahya nerde diye... Kütahya göç vermiş,(Mevcut nufusundan fazla dışarda)..

Köyler, ilçeler her yıl küçülmüş, küçülmeye erimeye devam ediyor. Tüm bunlar olurken kimse çıkıp neler oluyor dememiş.Birileri kurmuş düzeni menfaat üzerine,tıkır tıkır işletmiş çarkını.Şimdi değişen birşey varmı derseniz yokk...!!! Falanca yerden alışveriş yapma haramdır, falanca yerden yemek yeme günahtır, şu firmanın yatırımı iyi olmaz onlar şu cenaptan, şu firmadan yatırım alma onlar bu günahtan diye diye kurumuş yada kurutulmuş KÜTAHYANIN PINARLARI…

Kütahya'lı bir olamamış hiç. Birileri il merkezinde hatta ilçelerde öbek öbek olup kurmuşlar menfaat çarkını, her şey bizden olsun pınarlar boşa aksa da önemli değil, hatta çamurda olsa önemli değil, insanları kendi etrafımda birleştireyim, çamurlu yolda olsa sürüne sürüne bana gelsin demiş kurmuş düzenini ve insanlar bu çamur deryasına bulaşmış kalmış. Kaçabilen kaçmış başka illere hatta ülkelere.

Bugün Avrupa'da ülkemizdeki iller içerisinde,nufus oranına göre en fazla Kütahyalı vardır. Yurt içinde başka illere en fazla göç veren ildir Kütahya. Kimse nedir bunun sebebi dememiş, ne ilginçtir ki demiyor hala. Taşeron edebiyatına biat etmiş bir toplum olmuş Kütahya.

 Gelin iyice tükenmeden Anadolunun beşiği Kütahyamıza sahip çıkalım. Varsın ben bunları yazdım diye düşman kazanayım. Ama mevzu memleket beyler. Eriyoruz, tükeniyoruz ama görmüyorlar. Göçü önleyelim, göçü önleyecek projeler üretelim. Menfaat üzerine dönen iğrenç çarkları bozalım, insanları zoraki kendine bağlayacak politika güdenleri dışlayalım. Aksi halde çok değil 30 yıl sonra KÜTAHYANIN PINARLARI diner. 'Nokta kadar menfaat için, virgül gibi eğilenler, sonunda düz hat olup çiğnenmeye mahkumdurlar'

                       

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Haz

Emet Geç Kalmamalı!

09Oca
17Ara

Cep Derdi Milleti Gerdi

28Kas
22Kas

Terazi Dengesiz, Memleket Eğersiz